Безпека бджіл – відповідальність і аграріїв, і пасічників
опубліковано 16 березня 2023 року о 15:31

Останніми роками все частішають випадки масового отруєння та загибелі бджіл від застосування пестицидів. Збільшення посівних площ ріпаку та соняшнику спричинило інтенсивність застосування інсектицидів в посівах. В умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському господарстві, все гострішою стає проблема пасічників щодо захисту бджіл від отруєнь.

Отруєння виникає в результаті грубих порушень правил застосування пестицидів і санітарних вимог при обробці рослин, а саме: відсутністю інформації для бджолярів про час, місце, характер хімічних обробок, проведення обробок пестицидами у денний час в період масового льоту бджіл та цвітіння рослин. При цьому пестициди, потрапляючи в бджолині сім’ї з нектаром та пилком, забруднюють кормові запаси і товарну продукцію, яку ми споживаємо.

Щоб уникнути випадків загибелі бджіл нагадуємо сільгоспвиробникам, які застосовують пестициди, що згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво», вони зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблених площ, письмовим повідомленням. В попередженні має бути вказана точна дата обробки інсектицидами, місце обробки, культура, що обробляється, назва препарату та ступінь його токсичності для бджіл. Сільгоспвиробники повинні також повідомляти про майбутні обробки територіальні громади, а вони у свою чергу через групу у Вайбері та за допомогою СМС - розсилки - самих пасічників. Завдяки такій схемі інформування та злагодженій роботі усіх зацікавлених сторін буде значно зменшено кількість випадків отруєння бджіл.

Окрім того, сільгоспвиробникам забороняється обробка медоносів під час цвітіння та масового льоту бджіл. При використанні небезпечних для бджіл препаратів сільгоспвиробникам радять також використовувати репеленти, аби бджоли не летіли на оброблене поле. Не можна забувати, що бакові суміші деяких пестицидів більш небезпечні для бджіл, ніж кожний препарат окремо. Перевищення встановленої норми витрати, збільшення концентрації робочого розчину може значно підвищити клас небезпечності препарату. Таким чином, правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл.

В свою чергу пасічники після такого попередження мають закрити свої вулики на період від доби до п’яти діб (в залежності від рівня токсичності інсектициду) для того, аби бджоли не отруїлися, оскільки навіть після обробки поле деякий час може бути небезпечним для бджіл, оскільки деякі інсектициди мають фумігаційну або контактну дію. Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках. Перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок. Ветеринарно-санітарний паспорт пасіки є єдиним документом, що свідчить про реєстрацію пасіки, він підтверджує факт, що власником пасіки є саме ви, а також те, що бджоли на пасіці є здоровими. Також доказом слугує довідка з сільської ради із зазначенням точної адреси та кількості бджолиних сімей.

Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, цивільно – правову або кримінальну відповідальність згідно з Законами України. Відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.

Тільки спільними зусиллями збережемо довкілля, корисних бджіл і здоров’я населення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux