Конкурс грантів для ГО
опубліковано 06 вересня 2023 року о 15:21

Щоб посилити стійкість та ефективність організацій громадянського суспільства (надалі – ОГС), які надають послуги постраждалому від повномасштабного вторгнення населенню, а також сприяти розвитку організацій в умовах війни, в межах другої фази програми «Спроможні та сильні» (надалі – програма) Фонд Східна Європа оголошує конкурс грантів.


Програма «Спроможні та сильні» впроваджується Фондом Східна Європа за фінансування Швейцарії.

 

ЦІЛІ ГРАНТОВОГО КОНКУРСУ

У межах грантового компоненту програми будуть підтримані ініціативи ОГС, що надають підтримку постраждалим від повномасштабного вторгнення.

Фокус підтримки пропонується зосередити на найбільш вразливих групах, як-от внутрішньо переміщені особи (надалі – ВПО) й особи, які повернулися до місць постійного проживання, місцеве населення, а також жінки та діти, які постраждали внаслідок війни.

Ініціативи можуть стосуватися реагування на потреби цільової аудиторії (надалі – ЦА) організації, підтримки наявних та / або розвитку нових послуг та активностей, важливих для ЦА та місцевої громади.

Можливі напрями діяльності в межах грантового конкурсу передбачають, але не обмежуються:

Заходи, що сприяють соціальній інтеграції та реабілітації ВПО, серед іншого – допомога із працевлаштування, правова допомога, психологічна підтримка, інша консультаційна підтримка тощо.

Проведення заходів, спрямованих на засвоєння нових навичок та вироблення компетенцій, які допоможуть ВПО та / або постраждалому місцевому населенню адаптуватися до нових умов, серед іншого – заходи з підтримки та розвитку підприємництва, підвищення зайнятості тощо.

Заходи, що сприяють залученню ВПО та інших вразливих груп населення до вирішення проблем громад (наприклад, запобігання та медіація конфліктів, мінімізація ризиків виникнення конфліктів тощо).

Заходи, спрямовані на створення / покращення умов перебування ВПО у територіальній громаді, що приймає.

Створення або посилення партнерств зацікавлених ОГС та місцевої влади задля вирішення місцевих проблем та викликів воєнного часу з метою підтримки постраждалого населення.

Створення / забезпечення діяльності безпечних та інклюзивних коворкінгів, просторів для роботи, навчання та / або культурного дозвілля вимушено переміщених осіб, місцевого населення (серед інших – молоді, дітей та їхніх батьків, людей похилого віку) тощо.

Заходи боротьби з гендерно зумовленим насильством (ГЗН).

Підтримка та послуги для (мульти)вразливого населення: люди похилого віку, особи, які постраждали від ГЗН, люди з інвалідністю, національні меншини, ЛГБТІК+ та інші.

Інші заходи та ініціативи, що надають підтримку людям, які постраждали від повномасштабного вторгнення, враховуючи ВПО та вразливе місцеве населення.

У межах проєктної заявки за умови належного обґрунтування в аплікаційній формі також може бути підтримана діяльність із посилення операційної та/або організаційної спроможності ОГС, якщо ця діяльність призводить до досягнення певного охоплення бенефіціарів протягом періоду впровадження проєкту та відповідає цілям програми «Спроможні та сильні»: допомога постраждалому від повномасштабного вторгнення населенню. Обґрунтування рекомендуємо давати у розділі аплікаційної форми «Опис діяльності за проєктом: стратегія і механізми досягнення поставленої мети».

Таким чином Фондом можуть бути підтримані витрати, які передбачають, але не обмежуються:

Адміністративні витрати, серед іншого – на розширення штату для підтримки програмної діяльності організації (наприклад, нові посади фахівчинь(-ців) із комунікацій, моніторингу та оцінювання, фандрейзингу тощо).

Заходи для співробітників та волонтерів ОГС згідно з пріоритетами та потребами організації в межах проєкту (наприклад, заходи з психологічної стійкості, профілактики професійного вигорання, підвищення кваліфікації тощо).

Придбання обладнання або послуг, важливих для виконання місії організації або завдань проєкту. Приклади: IP-телефони для гарячої лінії; додаткові меблі та обладнання, якщо організація розширює діяльність та штат співробітників; ремонт приміщення у власності організації або громади, якщо основні послуги надавали або надають у цьому приміщенні, і приміщення потребує ремонту, особливо через наслідки воєнних дій; ремонт автотранспорту, якщо він є на балансі організації тощо.

 

УМОВИ ПІДТРИМКИ


Лот 1: Гранти від 3 000 000 грн до 4 500 000 грн для ОГС, які мають попередній досвід у реалізації подібних проєктів та необхідний фаховий потенціал. За лотом 1 планується підтримати від 7 до 10 проєктів.


Лот 2: Гранти розміром від 1 000 000 грн до 1 300 000 грн для ОГС, які мають попередній досвід у реалізації подібних проєктів та необхідний фаховий потенціал. За лотом 2 планується підтримати від 10 до 15 проєктів.

Географія конкурсу: територія, що є підконтрольною Уряду України на момент подання заявки.

У межах цього конкурсу від одного заявника може бути підтримана лише одна заявка.

До участі у конкурсі запрошують організації громадянського суспільства (ОГС), а саме: благодійні організації (непідприємницькі товариства, установи, фонди тощо), громадські об’єднання (громадські організації, громадські спілки), які зареєстровані як юридичні особи в Україні та мають статус неприбуткової організації.

До розгляду не прийматимуть заявок від суб’єктів підприємницької діяльності (враховуючи юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), органів державної влади, місцевого самоврядування, політичних партій, а також релігійних організацій. Організації-заявники не мають перебувати у стані банкрутства чи припинення юридичної особи на момент подання заявки.

Гранти не можуть бути видані організаціям, які на момент підписання грантової угоди зареєстровані (мають юридичну адресу) на території, визначеній як тимчасово окупована (у переліку населених пунктів, на територіях яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють своїх повноважень, а також населених пунктів, що розташовані на лінії розмежування).


!Звертаємо увагу, що в межах цього конкурсу НЕ можуть бути підтримані закупівля, транспортування й розподіл гуманітарної допомоги (серед іншого – продовольчих та непродовольчих товарів, медикаментів тощо) та допомоги військовим.

Програма “Спроможні та сильні” також пропонує заходи з розвитку громадських організацій для посилення їхньої стійкості в умовах війни. Відібраним за конкурсом партнерським організаціям буде запропонована оцінка організаційної спроможності, онлайн-тренінги та менторство від провідних спеціалістів за запитом організацій. Водночас зацікавлені організації також зможуть отримати на конкурсній основі ваучер на суму до 40 000 грн, який можна витратити на розвиток комунікаційних та/або ІТ-інструментів чи отримати додаткове навчання від зовнішніх постачальників. Подаючи заявку на грантовий конкурс, організації зобов’язуються до участі в навчальних та інформаційних заходах програми “Спроможні та сильні”, а також виконувати вимоги до звітування (передбачено проміжне та фінальне наративне і фінансове звітування).

Усі заявки, подані на конкурс, розглядатимуться та оцінюватимуться незалежною комісією експертів на основі таких критеріїв відбору:

Відповідність запланованої діяльності умовам конкурсу.

Розуміння потреб бенефіціарів та масштаб їх охоплення.

Реалістичність проєкту, чітка ідентифікація ризиків.

Досвід членів(-кинь) організації та залучених фахівців(-чинь).

Попередній успішний досвід організації у реалізації подібних проєктів зі схожим бюджетом.

Обґрунтованість бюджету.

Додаткова перевага надаватиметься проєктам, чиє географічне охоплення містить території, які постраждали від бойових дій.

Очікувана тривалість проєктів: до 5 місяців. У будь-якому разі всі проєкти мають завершитись не пізніше 31 березня 2024 року.

Очікуваний початок діяльності: листопад-грудень 2023 року.

 

ЯК ПОДАТИ ЗАЯВКУ

Необхідно заповнити та надіслати:

Аплікаційну форму. З рекомендаціями щодо заповнення форми можна ознайомитись за цим посиланням.

Логічну модель.

Бюджет.

Весь пакет документів є однаковим та обов’язковим для подання як на лот 1, так і на лот 2.

Фонд Східна Європа зберігає за собою право не підтримати жодного проєкту, якщо якість проєктних заявок не відповідає умовам конкурсу.

Будь ласка, зверніть увагу, що:

заявка має бути подана українською мовою;

перелік витрат, які не можуть бути підтримані Фондом, міститься у шаблоні бюджету проєкту;

власний внесок від грантоотримувача за грантовим компонентом програми не є обов’язковим;

заявники будуть повідомлені про результати розгляду їхньої заявки у письмовій формі електронною поштою;

рішення конкурсної комісії остаточне і перегляду не підлягає;

поданих заявок не повертають і не рецензують.

 

Останній термін подання заявок: до 23:59 20 вересня 2023 року включно (за київським часом, UTC +3 / EEST).

 

Результати конкурсу будуть оголошені у листопаді 2023 року.

 

Всі заявки мають бути надіслані на адресу електронної пошти crproject@eef.org.ua із зазначенням теми листа: «Заявка на конкурс грантів Лот №_».


Запитання щодо цього оголошення про конкурс можна надсилати на електронну адресу crproject@eef.org.ua.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux