5 учасників бойових дій з Дубенщини здобули нову професію
опубліковано 16 листопада 2022 року о 10:56

Це стало можливим в рамках заходів із соціальної та професійної адаптації за бюджетні кошти. Так, за інформацією управління соціального захисту Дубенської РВА з початку року в Дубенському районі 3 учасники бойових дій пройшли професійне навчання за робітничою професією «Водій автотранспортного засобу» та 2 ще проходять навчання.

Згідно із законодавством України пройти соціальну та професійну адаптацію за бюджетні кошти могли ветерани війни, які брали участь в АТО і ООС, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, члени сімей таких осіб, члени сімей загиблих ветеранів війни, члени сімей загиблих Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності.

Нещодавно Кабінет Міністрів постановою від 1 листопада 2022 року №1235 вніс зміни до Порядку та умов використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації ветеранів війни.

Відтепер дія цих Порядку та умов поширюється на осіб, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності.

Зокрема, на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування такі послуги можуть отримати:

  • військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби;
  • військовослужбовці військових прокуратур, поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби;
  • співробітники Служби судової охорони, інших утворених відповідно до законів військових формувань, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, та члени їхніх сімей.

Обласні та районні органи соціального захисту населення в межах відповідних бюджетних асигнувань окремо на кожного отримувача послуг укладають тристоронні договори про надання послуг із здійснення заходів із соціальної адаптації з надавачами соціальних послуг та тристоронні договори про надання послуг із здійснення заходів із професійної адаптації – із суб’єктами освітньої діяльності.

Щоб отримати послуги з професійної адаптації, слід звернутися до органу соціального захисту населення за адресою зареєстрованого місця проживання (перебування) або за місцем фактичного проживання (перебування) із заявою в паперовій або електронній формі за формою згідно з додатком 1.

До заяви додаються:

– копія (сканкопія/фотокопія) індивідуальної програми реабілітації (для осіб з інвалідністю внаслідок війни);

– копія (сканкопія/фотокопія) посвідчення (засвідчена підписом особи), що підтверджує наявність одного із статусів, визначених абзацом першим пункту 3 цих Порядку та умов, або копія документа, що підтверджує належність до категорії осіб, визначених абзацом другим пункту 3 цих Порядку та умов;

– копія (сканкопія/фотокопія) свідоцтва про шлюб, для дітей – свідоцтва про народження (для членів сімей осіб, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та членів сімей осіб, зазначених у абзаці другому пункту 3 цих Порядку та умов.

Строк професійного навчання осіб визначається робочими навчальними планами, робочими навчальними програмами та освітніми програмами відповідно до законодавства. У разі організації навчання за робітничими професіями строк не може перевищувати 12 місяців.

Після успішного завершення повного курсу навчання здобувачі отримують документ державного зразка відповідно до законодавства. У разі підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення особи отримують документ установленого зразка.

Строк професійної адаптації осіб встановлюється на основі строків, передбачених для здобуття відповідного рівня освіти. При цьому заклад освіти має право визнати та перезарахувати навчальні дисципліни чи інші компоненти на підставі здобутих результатів, що підтверджується відповідним документом про освіту.

Освітній процес організує заклад освіти, установа, організація, інший суб’єкт освітньої діяльності. Під час організації навчання установа здійснює психологічне забезпечення освітнього процесу.

Професійна адаптація осіб з вищою освітою здійснюється шляхом:

  • отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше ступеня (рівня) освіти, підвищення кваліфікації, спеціалізації, зокрема із скороченим строком навчання;
  • здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти на основі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти (при цьому вартість такого навчання не повинна перевищувати п’ятнадцятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законом на момент вступу до закладу освіти).

Прийом на навчання для отримання іншої спеціальності на основі раніше здобутого особами освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра, освітнього ступеня молодшого бакалавра, бакалавра, освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста, здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти на основі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, зокрема за скороченим строком навчання, здійснюється згідно з умовами прийому до закладів вищої освіти у відповідному році.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux