55,5 тисяч погашених рецептів за програмою реінбурсації «Доступні ліки»
опубліковано 18 грудня 2023 року о 15:51

   Саме стільки звернень надійшло до аптечних закладів Дубенщини. Найбільшу кількість погашених рецептів за безоплатними лікарськими засобами зафіксовано на території Дубенської міської (20 746), Млинівської селищної (11 575) та Радивилівської міської (8128) тергромад.

   Нагадуємо жителям Дубенщини, що отримати лікарські засоби БЕЗКОШТОВНО може кожен. Урядова програма «Доступні ліки» забезпечує таке право безкоштовно чи з незначною доплатою за ліки за рецептами особам, хворим на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та діабет 2 типу, для профілактики інсультів та інфарктів, для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, розладів психіки, поведінки, а також епілепсії та для лікування хвороби Паркінсона.

   Механізм роботи програми наступний: держава компенсує вартість лікарського засобу за найнижчою ціною, виробник (дистриб’ютор) якого подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Саме такий препарат пацієнт отримає безкоштовно. Препарат, ціна на який не перевищує граничну оптово-відпускну ціну, пацієнт може отримати, доплативши лише різницю між розміром відшкодування за упаковку та фактичною ціною препарату. Ціну, яку повністю відшкодовує держава, встановив уряд після того, як її визначило Міністерство охорони здоров’я шляхом порівняння ціни на аналогічні міжнародні непатентовані назви у 5 сусідніх країнах України – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії, Латвії.

   Щоб знайти відповідну аптеку, де можна одержати безкоштовні лікарські засоби, скористайтесь картою, де за областями постійно оновлюється перелік закладів, що беруть участь у програмі.

З переліком препаратів, які можна отримати безкоштовно, та іншими деталями програми можна ознайомитись у додатку до затвердженого «Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 20 жовтня 2022 року" можна ознайомитись ТУТ.

    Умовою отримання ліків за програмою, коли вартість засобу повністю або частково копенсується державою, є належним чином виписаний рецепт на потрібний препарат, а саме коректно заповнений бланк та вказано необхідна діюча речовина зі списку. У разі відсутності необхідного лікарського засобу, хворий може звернутись в іншу аптеку мережі, зачекати, доки необхідні ліки будуть в наявності, або ж обрати інший препарат.

    За консультацією дзвоніть на гарячу лінію МОЗ за номером 0 800 801 333 чи за номером урядової лінії 1545.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux