Чим небезпечний кір і як від нього захиститися
опубліковано 25 липня 2023 року о 08:24

На Рівненщині розпочалася загальнонаціональна кампанія із вакцинації дітей проти кору.

В Україні і в Рівненській області, наразі існує ризик виникнення спалаху кору. Останній в області був у 2018-2019 роках. Тоді захворіло 7 тисяч осіб. Із початком року в Рівненській області вже зареєстровано 2 випадки. Спалахи кору мають циклічний характер і повторюються кожні п’ять років. З огляду на це у 2023 році є високий ризик виникнення спалаху.

Кір — небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 год. Інфікована людина може передавати вірус ще за чотири дні до і за чотири дні після появи у неї висипу.

Симптоми: першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури приблизно через 10–12 днів після інфікування, яке триває 4–7 днів. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька днів з’являється висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами. Він тримається 5–6 днів і потім зникає.

Кір може мати серйозні ускладнення, особливо у дітей віком до п’яти років. Серед ускладнень кору —отит, бронхіт, пневмонія, енцефаліт. Та може призвести навіть до смерті.

Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист — вакцинація. В усіх закладах охорони здоров`я України є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина має отримати дві дози КПК-вакцини.

Якщо з якихось причин ваша дитина не була вакцинована відповідно до Календаря профілактичних щеплень, обов’язково зверніться по консультацію до свого сімейного лікаря та надолужте пропущене щеплення.

Відмовившись від вакцинації, ви ризикуєте здоров’ям і життям своєї дитини.


Лікар-епідеміолог Дубенського районного відділу ДУ «РОЦКПХ МОЗ України» Чуздюк І.О.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux