На Рівненщині розвиватимуть безбар'єрне середовище за шістьма напрямами
опубліковано 01 травня 2023 року о 14:52

    Фізична, інформаційна, цифрова, освітня, економічна, а також суспільна. Такі шість напрямів передбачає план заходів щодо створення безбар'єрного простору у Рівненській області на 2023-2024 роки.

    Розпорядження 27 квітня 2023 року затвердив начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

   "Безбар’єрне середовище стосується не лише фізичного доступу до об'єктів інфраструктури. Це також можливості отримання послуг – освітніх, медичних, культурних, спортивних, транспортних, адміністративних, соціальних тощо. Розвиток, реалізація власних потреб мають бути доступні для різних груп людей – з інвалідністю, похилого віку, батьків з малолітніми дітьми, молоді. Для усіх має бути доступним: пересування, навчання, праця, відпочинок», - зазначив Віталій Коваль.

    Так, коли мова йде про освітню безбар'єрність – це і наявність укриттів, що дає можливість дітям навчатися. На Рівненщині продовжують роботу над доступністю сховищ. Днями школи та дитсадки області отримали 289 роутерів для покриття укриттів інтернетом.

    Серед прикладів доступності є сучасний реабілітаційний простір для людей з інвалідністю, що в Олександрії Рівненського району. Ветерани війни можуть там отримувати як медичні, так і соціально-адаптаційні послуги. Будівля побудована за сучасними технологіями та облаштована для людей з вадами зору. Тут є пандуси, ліфти, а важлива інформація написана за допомогою шрифта Брайля. Спеціальні звукові сигнали орієнтують людей з інвалідністю про місцезнаходження входу у будівлю. У закладі постійно працюють над розширенням спектру послуг.

    Як приклад доступних закладів, де втілено основні принципи безбар’єрного простору, керівник області назвав реконструкцію за програмою Президента України «Велике будівництво» обласної бібліотеки. Тут облаштовані спеціальний ліфт, пандуси, передбачені елементи безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю.

    Ще один аспект безбар’єрності - доступність занять спортом. Тут важливо нагадати про реалізацію проекту "Активні парки". Наша мета – здорова нація. А активні парки – це безкоштовна можливість для дорослих, дітей та молоді подбати про своє здоров’я та фізичну підготовку. У межах реалізації проєкту «Активні парки» в області облаштовані локації у всіх 64 громадах. Вже третій рік поспіль там проводять заходи, які підвищують фізичну активність жителів області.

    Нагадаємо, що за ініціативи Олени Зеленської у 2021 році була прийнята Національна стратегія із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux