Почім жнива: визначили вартість обмолоту
опубліковано 08 липня 2022 року о 14:51


На Дубенщині визначили ціни на молотьбу. Гаряча жнивна пора розпочинається не лише в сільськогосподарських підприємствах району, а й в господарствах населення. Селяни на своїх земельних ділянках у нинішньому році вирощують понад 10 тис. га ранніх зернових культур. Тому важливим для них є питання своєчасного та якісного збирання вирощеного врожаю.

Всі виклики, які постали перед хліборобами у зв’язку з війною в Україні, були подолані, підприємства та селяни засіяли свої поля. І на сьогодні стоїть завдання вчасно і без втрат зібрати вирощений врожай.


Відділ агропромислового розвитку та екології райдержадміністрації провів розрахунок затрат на обмолот 1 га зернових культур для населення з врахуванням нинішньої вартості матеріально-технічних ресурсів та інших складових витрат. Відповідно до розрахунків, власникам комбайнів рекомендується застосовувати наступні розцінки: при обмолоті зернових великогабаритними комбайнами (СК-5М «Нива») – в межах 4300 грн. за 1 га (43 грн. за 1 сотку), при обмолоті малогабаритними комбайнами іноземного виробництва – 3800 грн. за 1 га (38 грн. за 1 сотку). Вартість обмолоту може змінюватися в залежності від площі зернових, відстані до поля та інших чинників.


Наразі відсутні державні регулятивні механізми, які б визначали сталу вартість вказаної послуги та контролювали її дотримання. Кожен комбайнер бере за обмолот стільки, скільки вважає правильним і вигідним для себе.


Також, звертаємо увагу власників комбайнів на забезпечення належного технічного стану своєї зернозбиральної техніки, відповідність обладнання та механізмів вимогам охорони праці та протипожежної безпеки.

Крім того, хочемо наголосити як сільгосппідприємствам, так і приватним власникам про недопустимість спалювання соломи та інших пожнивних решток, особливо в період збиральних робіт. У разі необхідності такого заходу, повідомляти про це пожежну службу. Ні в якому разі не залишайте без нагляду місця спалювання, щоб не допустити переміщення вогню на сусідні поля та будинки.


Начальник відділу агропромислового

розвитку та екології Дубенської

райдержадміністрації Тетяна КОВАЛЬЧУК


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux