Понад 40% посівів області – на Дубенщині
опубліковано 19 листопада 2023 року о 11:00

Щороку, у третю неділю листопада, своє свято відзначають працівники сільського господарства.

Аграрний сектор Дубенщини є одним із базових, що складає основу економіки регіону, забезпечує добробут наших мешканців, стабільність та впевненість у майбутньому.

Агропромисловий комплекс району розвивається стабільно та динамічно. Поряд із великими підприємствами все міцніше стають на ноги селянсько-фермерські господарства, все частіше ми чуємо про те, що наші аграрії переймають передовий світовий досвід та впроваджують інноваційні підходи до господарювання. І результати їх роботи свідчать про потужність нашого аграрного регіону, що гідно може конкурувати зі своєю продукцією на світових ринках.

Дубенщина в структурі посівів всіх сільськогосподарських культур області займає 41,6% та є флагманом з вирощування технічних культур, які займають більше 44% на полях області.

Всупереч всім викликам сьогодення, сільськогосподарські підприємства, фермери, землевласники на своїх наділах зуміли вчасно зорати, засіяти та зібрати непоганий урожай ранніх зернових культур, який склав 117,2 тис. тонн. З кожного гектара зернового клину отримано по 43 центнера добірного зерна.

Посіви пшениці на площі 23,0 тис. га в середньому дали на круг по 55 центнерів продовольчого зерна. В ряді господарств району урожайність озимої пшениці сягала 60-70 ц/га, що значно вище середньорайонного показника.

Багатьох господарників в нинішньому році порадували врожаї сої, соняшника, озимого ріпаку, під якими в районі було зайнято 60,9 тис. га. Олійні культури стали більш прибутковими, ніж зернові, що призвело до зростання посівних площ та збільшення їх виробництва у декілька разів. На світовому ринку ці культури є головними, вони приносять найкращі фінансові результати нашим аграріям. Більшість соняшнику йде на виробництво соняшникової олії, за експортом якої Україна посідає перше місце у світі.

Дубенщина є буряковим регіоном Рівненщини. 94% посівів цукрового буряка в області вирощуються на наших землях. Посівна площа цукристих сягає майже 18 тис. га, що на 1,4 тис. га більше від минулого року, а виробництво цукру значно вплине на стабілізацію ціни цього продукту.

Поряд з рослинництвом, в ряді господарств нашого району успішно розвивається тваринницька галузь. В районі працює одна із кращих в області молочно-товарна ферма в ТОВ «Метагро», відома в області та за її межами тваринницька ферма - племзавод з розведення м’ясних порід великої рогатої худоби в СФГ «Серпанок», розширює свої виробничі потужності птахоферма агрокорпорації «Крупець».

Земля в Україні є не лише місцем господарювання, а й джерелом доходів. Селяни, які надали свої земельні паї в оренду сільгосппідприємствам, в нинішньому році вже отримали 501 млн. грн. орендної плати за землю. До завершення сільськогосподарського року орендна плата буде виплачена в повному об’ємі і населення району отримає в межах 755 млн. грн.

Середньомісячна заробітна плата одного працюючого в сільськогосподарському виробництві останніми роками зросла і становить 11500 грн.

Вітаємо аграріїв Дубенщини!

Нехай на українських полях завжди будуть рясними врожаї, а небо над країною – мирним!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux