Розпочались жнива. Важливо не лише швидко та якісно зібрати врожай, а й подбати про його правильне зберігання. Особливо важливо це для насіння, яке в подальшому планують висівати, тобто використати як посівний матеріал. Хороша підготовка насіннєвих складів – запорука того, що насіння збереже схожість, чистоту й інші показники якості.
Склади повинні розташовуватись на сухих підвищених ділянках. Для захисту від гризунів та птахів на вентиляційні отвори й вікна встановлюють решітки чи ґрати.
Прилегла територія також потребує уваги – бур’яни та падалиця культурних рослин можуть стати джерелом зараження нового врожаю. Категорично заборонено завозити насіння в приміщення, де залишилися залишки минулорічного насіння чи зерна, пил, бруд чи сліди життєдіяльності гризунів.
Підготовка складів для зберігання насіння вимагає комплексного підходу і здійснюється в декілька етапів.
1. Механічне очищення:
2. Санітарна обробка та дезінфекція/дезінсекція:
Обробляють приміщення за температури повітря всередині не нижче 12оС, щоб шкідники знаходилися в активному стані. Використовувати можна препарати, що включені до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. При роботі з отрутохімікатами необхідно дотримуватись правил техніки безпеки та особистої гігієни. До роботи з отрутохімікатами допускаються виключно робітники, які мають відповідний дозвіл.
3. Підготовка зерна перед закладкою.
Найкраще зберігається очищене, сухе та охолоджене насіння.
Не можна допускати змішування насіння з товарним зерном чи фуражем. Варто скласти план розміщення партій на токах для їхнього очищення, сушіння та сортування. На цьому етапі проводять:
4. Зберігання партій насіння.
Очищене й відсортоване насіння складають окремими партіями, позначаючи їх штабельними ярликами з детальною інформацією про культуру, сорт, рік урожаю, номер партії тощо.
Згідно з ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур сортові та посівні якості»:
Не можна зберігати поруч насіння важко відокремлюваних культур (наприклад, жито й пшеницю, ячмінь і овес), щоб уникнути засмічення.
Дотримання цих рекомендацій допоможе зберегти насіння життєздатним та придатним для висіву у наступному сезоні.