Міністерство культури та інформаційної політики України прийняло рішення про розширення переліку Елементів нематеріальної культурної спадщини «Приготування української традиційної страви "Голубці"» стравами з різних регіонів держави.
Спільно Управління культури і туризму Рівненської ОДА, Рівненський обласний центр народної творчості та Радивилівська міська рада підготували пакет документів для доповнення цього елементу НКС місцевою стравою, що називається «Голубці з млинцями» або «Рулетики по-радивилівськи».
«Наприкінці року ми маємо ще один здобуток у проєкті «Рівненщина на смак». Тож кіровоградські «Голубці» доповнено традиційною стравою з Рівненщини - «Голубці з млинцями». Ми не тільки бережемо свої традиції, а й разом з іншими областями формуємо неповторну гастрономічну спадщину України. Дякуємо Міністерству та нинішньому його очільнику - Ростиславу Карандєєву за підтримку», - зазначила начальниця Управління культури і туризму ОДА Любов Романюк.
Страва є неодмінним атрибутом місцевої кухні, складником обрядовості, а господині, які вміють її приготувати, користуються особливою повагою.
Голубці готують як на щодень, так і для святкового столу: на весілля, хрестини, для поминального обіду, під час родинних і релігійних свят.
Рецепт належить жінці, яка у молоді роки була у наймах у заможних людей, що проживали в селі Перенятин (раніше – торгове містечко Перенятин), і принесла його у свою родину. В той час голубці з млинцями готувалися тільки на великі свята: Пасху, Різдво, Храмове свято, дні народження.
Для фаршу беруть свинину або м'ясо курки чи індика. Млинці готують як на молоці і яйцях, так і на воді. Також їх печуть із гречаного борошна, не солодкі, а присолені. Зараз в тісто додають сік буряка і мелену зелень, що надає їм особливого забарвлення. Качан капусти вибирають із зеленим тонким листям без товстих прожилок. Листя пропарюють і ділять навпіл. У фарш додають цибулю і моркву, сіль, перець і лавровий лист. Далі на листок кладуть млинець, на нього – фарш і щільно закручують рулетиком. На дно глиняного посуду чи чавунця шарами викладають картопляні кружальця, листя капусти, змащуючи їх свинячим жиром. Заливають підсоленою водою. Колись готували голубці в печі, зараз запікають у духовці, тушкують на сковороді чи в каструлі. Подавали їх до столу із сметаною і зеленню або смаженими шкварками. Зараз кожна господиня робить голубці по-своєму, додаючи томатний, вершковий, грибний, пряний чи сирний соус. Однак томатно-сметанний соус є найпопулярнішим. Такі голубці смачні та соковиті.
Тож рецепт радивилівських господинь передається із покоління у покоління та є однією з туристичних принад на гастрономічній мапі Рівненщини. Жителі громади не тільки зберегли, а й популяризують самобутню, смачну та оригінальну страву.