Що таке кашлюк і чим він небезпечний?
опубліковано 18 квітня 2024 року о 10:40

З початком 2024 року в Рівненській області зареєстровано 143 випадки кашлюку. І кількість даного захворювання продовжує зростати.

Отже, чим небезпечний кашлюк?

Кашлюк – вкрай заразне захворювання дихальних шляхів. Найбільш характерною ознакою кашлюка є затяжний сухий кашель. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. На початку захворювання кашлюк часто плутають зі звичайною застудою. Проте не слід його недооцінювати. Кашель при кашлюку може тривати приблизно 8 тижнів і супроводжуватись апное (тобто тимчасовим припиненням дихальних рухів). Серед частих ускладнень захворювання – пневмонія, бронхіт, рідше – судоми та ураження головного мозку. Чим менший вік дитини, тим небезпечніший для неї кашлюк. Проте для старших дітей і дорослих ця хвороба також є виснажливою та сильно ослаблює організм.

Які симптоми кашлюка? Хвороба має ознаки ГРВІ, може супроводжуватись гарячкою. Через 5-8 днів приєднується нападоподібний спазматичний кашель, який має характерний свист. Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень.Одужання починається через 4-8 тижнів. Іноді період одужання може тривати до 6 місяців.

Як запобігти кашлюку? Усі діти мають отримати 4 щеплення - у 2, 4, 6 і 18 місяців, щоб мати захист від кашлюка. Важливо щепитися від кашлюка усім вагітним жінкам незалежно від того, чи вакцинувалися вони в дитинстві. Найкраще зробити це протягом другого або третього триместру, оптимально в термін від 16 до 32 тижнів, під час кожної вагітності. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюка в перші місяці її життя, до того, як її саму вакцинують від цієї хвороби.

Якщо з якихось причин дитина пропустила щеплення, слід надолужити його якомога швидше, адже тоді дитина має вищі ризики заразитися кашлюком та отримати серйозні наслідки для здоров’я.

Нагадуємо, що Дубенський район забезпечений необхідною вакциною. При потребі звертайтесь до сімейного лікаря та педіатра, щоб подбати про свій захист. 

Захистіть себе і своїх рідних від вакцинокерованих захворювань!

За матеріалами  Дубенського районного відділу ДУ "Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux