СКАЗ - ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНА ХВОРОБА
опубліковано 27 лютого 2024 року о 11:08

   У Дубенському районі станом на 26.02.2024 року зареєстровано 3 випадки сказу серед тварин. Найбільша кількість випадків захворювання спостерігається в населених пунктах, що межують з лісовими масивами. У зоні ризику потенційно є кожен, хто має контакт з тваринами, особливо з невідомими.

   Необхідно пам’ятати, що сказ - це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. Зараження людини відбувається при укусі чи ослизненні, хворою на сказ твариною. При укусах, подряпинах, ослиненні людей будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкіряних покривів і потраплянні інфікованого матеріалу на слизові оболонки при розтині туш тварин, які загинули від сказу, потрібно терміново звернутись до лікувально-профілактичних закладів, де буде надано першу медичну допомогу, а також, у разі потреби, призначено курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.


   Щоб не заразитись сказом: 

 -  Утримуйтесь від контактів з дикими та безпритульними тваринами.

 -  Укушені рани, подряпини, ослинення негайно промийте теплою перекип’яченою (або проточною) водою, бажано з господарським милом. Краї рани обробіть 70 % спиртом чи 5% настоянкою йоду та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до травматологічного пункту, що працює цілодобово, для проведення антирабічного лікування.

 - Виконуйте правила та дотримуйтесь норм утримання домашніх тварин і поводження з ними.

 - Не знімайте шкіру з трупів диких тварин.

 - У разі укусу домашньою твариною, з’ясуйте ім’я господаря та його адресу. Це допоможе уникнути щеплень, бо за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.


Обов’язково щороку робіть щеплення проти сказу собакам та котам. Державною службою ветеринарної медицини щеплення проти сказу проводяться безкоштовно. 

За додатковою інформацією звертайтесь до спеціалістів ветеринарної медицини, які обслуговують даний населений пункт, або у Дубенську районну державну лікарню ветеринарної медицини за телефоном 4-52-87.

Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь за медичною допомогою!

Дубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux